Υπνοβασία

..το Παραμιλητό, η Υπνοφαγία

Το Παραμιλητό,  η Υπνοβασία και η Υπνοφαγία απασχολούν πολλούς συνανθρώπους μας και σε κάποιες οικογένειες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και πηγή αγωνίας. Η φυσιολογική συμπεριφορά στον ύπνο είναι αυτή ενός σχετικά ήσυχου ατόμου που αναπνέει ήρεμα, αλλάζει θέση περιστασιακά και μπορεί να τινάζεται λίγες φορές ιδιαίτερα στην αρχή του ύπνου. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά μπορεί να κρύβει παθολογία.

Η υπνοβασία εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Συνήθως υποχωρεί στην εφηβεία αλλά σπάνια μπορεί να υποτροπιάζει ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου άγχους ή μετά από χρήση κατασταλτικών φαρμάκων.

Πρόκειται για μια κατάσταση που συνήθως κληρονομείται. Στο άτομο με προδιάθεση για υπνοβασία, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να έρθει σε πλήρη κατάσταση εγρήγορσης όταν για κάποιο λόγο ξυπνήσει την ώρα που βρίσκονται σε βαθύ ύπνο. Έτσι αν ένας υπνοβάτης αφυπνιστεί την ώρα που βρίσκεται σε βαθύ ύπνο μπορεί να αρχίσει να κινείται χωρίς όμως αυτό να το καταγράφει στην μνήμη του.

Ο υπνοβάτης μπορεί να κινείται, να μιλάει, να απαντάει σε ερωτήσεις ακόμα και να οδηγήσει και μετά όταν ξυπνήσει πλήρως να μη θυμάται τίποτα. Τις πιο πολλές φορές η συμπεριφορά του είναι μηχανική και μπορεί και να γίνει επιθετικός αν προσπαθήσουμε να τον ξυπνήσουμε.

Γι αυτό το λόγο:

  1. δεν ξυπνάμε έναν υπνοβάτη, τον κατευθύνουμε με ήπιες κινήσεις να επιστρέψει στο δωμάτιό του
  2. τα άτομα που έχουν τάση για υπνοβασία πρέπει να κοιμούνται σε ήσυχο περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα για να ξυπνάνε.
  3. προστατεύουμε τον υπνοβάτη με το να μην έχει αιχμηρά αντικείμενα στο δωμάτιο του, να μην έχει πρόσβαση σε σκάλες ή μπαλκόνι
  4. κρύβουμε τα κλειδιά της εξώπορτας, του αυτοκινήτου ή της μηχανής
  5. Συμβουλεύουμε το άτομο να μην πίνει πολύ αλκοόλ το βράδυ, να μην τρώει βαριά φαγητά και να ενημερώνει άλλα άτομα ιδίως όταν αλλάζει περιβάλλον.

Παρόμοιας αιτιολογίας αλλά πιο ήπια διαταραχή είναι η υπνολαλία (το παραμιλητό στον ύπνο), και η υπνοφαγία (ασυνείδητη, συνήθως υπερβολική και ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφών και ποτών).