Αϋπνία

Η αϋπνία είναι το αίσθημα της δυσχέρειας στην έναρξη ή/και διατήρηση του ύπνου, του κατακερματισμού του ύπνου ή της πρώιμης αφύπνισης του ατόμου.

Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα συμπτώματα στην ιατρική. Ετησίως 1 στους 3 στο συνολικό πληθυσμό θα παρουσιάσει βραχυχρόνια αϋπνία ενώ το 10-15% θα παρουσιάσει χρόνια διαταραχή.

Τα βασικότερα αίτια της αϋπνίας είναι οι ψυχοφυσιολογικοί παράγοντες (έντονο άγχος, αρνητικές σκέψεις), η κακή υγιεινή του ύπνου (μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-καφέ, θορυβώδες περιβάλλον κλπ), η χρήση φαρμάκων, οι επώδυνες καταστάσεις, ο υπερθυρεοειδισμός, το σύνδρομο ανήσυχων άκρων, οι περιοδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο, και οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού (σύνδρομο καθυστερημένης φάσης, αλλαγή χρονικής ζώνης, εργασία σε βάρδιες).

Η αϋπνία συνοδεύει συχνά ψυχιατρικά νοσήματα, οξείες παθολογικές διαταραχές και επώδυνες καταστάσεις.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αϋπνία εμφανίζεται οξέως κατά τη διάρκεια ενός τραυματικού γεγονότος. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να λάβει για μικρό χρονικό διάστημα υπναγωγά φάρμακα πάντα υπό την καθοδήγηση ιατρού. Στην περίπτωση που η αϋπνία γίνει χρόνια (διάρκεια > 1 μήνα) η χρήση υπναγωγών δεν συστήνεται και το άτομο θα πρέπει να συμβουλευθεί ειδικευμένους στην διάγνωση και αντιμετώπιση της αϋπνία ιατρούς.

Η αϋπνία σπάνια θα χρειαστεί να διερευνηθεί με βίντεο-υπνοπολυγραφική μελέτη ύπνου.σε κάποιες περιπτώσεις που το ιστορικό του ασθενούς θέτει υποψία αποφρακτικής άπνοιας ή συνδρόμου ανήσυχων άκρων που μπορούν να κατακερματίζουν τον ύπνο του ασθενούς, τότε η βίντεο-υπνοπολυγραφική μελέτη είναι απαραίτητη.