Το ροχαλητό και η άπνοια

Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και της μαλακής υπερώας (το πίσω τμήμα της οροφής του στόματος).

Η δόνηση αυτή των τοιχωμάτων δημιουργείται από τη δύσκολη δίοδο του αέρα μέσα από ένα στενεμένο φάρυγγα. Η στένωση του φάρυγγα συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με την ανατομική κατασκευή της περιοχής και το βαθμό μυϊκής χαλάρωσης την ώρα του ύπνου.

Έχει παρατηρηθεί ότι το ροχαλητό είναι πιο συχνό στους υπέρβαρους, σε αυτούς που γεννήθηκαν με στενό λαιμό και στους άνδρες συχνότερο από ότι στις γυναίκες. Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν το ροχαλητό είναι η χρήση οινοπνευματωδών, ηρεμιστικών, υπνωτικών και το κάπνισμα.

Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό. Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει το ροχαλητό και ξαναρχίζει πιο έντονο όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει.

Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο. Όταν οι άπνοιες είναι λίγες μπορεί να μην παρουσιάζεται κανένα σύμπτωμα και συνήθως αγνοείται και η ύπαρξή τους.

Με την πάροδο των ετών, συχνά, ο αριθμός των απνοιών αυξάνεται και οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να εμφανίζουν υπνηλία την ημέρα, κακή διάθεση, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, ξεχνάνε εύκολα και μπορεί να παρουσιάζουν μέχρι και στυτική δυσλειτουργία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αποφρακτική άπνοια στον ύπνο είναι η εμφάνιση επεισοδίων ύπνου σε καταστάσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση όπως η οδήγηση, ο χειρισμός μηχανημάτων, εργασία σε ύψος κλπ.

Πέρα από τα ανωτέρω συμπτώματα το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας συνδέεται με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αύξηση του σωματικού βάρους, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, η διαπίστωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου πέρα από τη βελτίωση της καθημερινής ζωής του ασθενή φαίνεται ότι προλαμβάνει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η αποφρακτική άπνοια δε, δεν είναι σπάνια στον παιδικό πληθυσμό και ιδιαίτερα σε παχύσαρκα παιδιά με συνυπάρχουσα υπερπλασία του λεμφικού ιστού της στοματικής κοιλότητας (αδενοειδείς εκβλαστήσεις, υπερτροφία αμυγδαλών) με συνέπεια χαμηλή σχολική επίδοση, διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού λόγο εύκολου εκνευρισμού και κόπωσης κλπ.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου που καλό είναι να καλύπτεται και από καταγραφή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο με βιντεοσκόπηση. Η απλή οξυμετρία αν και μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες δεν είναι αρκετή για τη διάγνωση και κατανόηση της φύσης της απνοϊκής διαταραχής (αποφρακτικού ή κεντρικού τύπου) ιδιαίτερα της μέτριας ή ελαφριάς βαρύτητας διαταραχής.

Η θεραπεία του ροχαλητού και της άπνοιας στον ύπνο εξαρτάται κυρίως από το αίτιο και τη βαρύτητα της διαταραχής. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι χειρουργική διεύρυνση της περιοχής απόφραξης αν αυτή είναι γνωστή, εφαρμογή συσκευών χορήγησης αέρα με θετική πίεση (CPAP), στοματικά προθέματα έλξης της κάτω γνάθου (μασελάκι) και βρίσκονται σε ανάπτυξη συσκευές ηλεκτρική διέγερσης μυών του φάρυγγα και της μαλθακής υπερώας.